Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gescheurde voorste kruisband

Gescheurde voorste kruisband

De voorste kruisband ligt midden in het kniegewricht. Hij zorgt ervoor dat uw onderbeen tijdens het lopen en bij draaibewegingen niet naar voren schiet. Wanneer uw kruisband gescheurd is, voelt uw knie instabiel en onbetrouwbaar aan. Het kan ook zijn dat u (opnieuw) door uw knie zakt. Vooral als u een sport beoefent met korte draaibewegingen, zoals voetbal of squash, kan het nodig zijn om de knie met de gescheurde kruisband te opereren. We voeren dan een reconstructie van de voorste kruisband uit.

Snel weer op de been

Dezelfde dag naar huis.
Bij alle behandelingen aan een gescheurde voorste kruisband mag u vaak al dezelfde dag naar huis. Wanneer u pas ‘s middags aan de beurt bent, moet u soms een nacht blijven ter controle.

Ga naar onze wachttijden

Behandeling

We kunnen uw gescheurde kruisband op drie manieren herstellen of reconstrueren. Al deze methoden worden grotendeels via een kijkoperatie uitgevoerd (arthroscopie).

De hamstringpees

De orthopedisch chirurg gebruikt een deel van de pezen van de buigspieren van uw bovenbeen. Deze spieren zitten aan de achterkant van uw dijbeen en heten 'hamstring’.  U kunt de pezen van deze spieren missen, mede omdat na verloop van tijd uw spierkracht vanzelf zal herstellen.

De patellapees

De orthopedisch chirurg gebruikt het middelste (een derde) deel van de knieschijfpees (met een stukje bot aan beide zijden). Op de plaats waar de stukjes bot uitgenomen worden, kunt u de eerste maanden wat last ondervinden. Deze klachten trekken na verloop van een aantal maanden meestal weg. Een enkele keer blijven deze klachten.

Voor overige betrouwbare informatie over orthopedische aandoeningen en behandelingen adviseren wij de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Voor meer informatie gaat u naar de folderpagina.

Ga naar folderpagina

Behandelpad

In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.

 1. Voorbereiding

  1. Regel een aantal zaken

   4 dagen voor de operatie

   Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en uw medicatieoverzicht. U krijgt vooraf de nodige informatie.

 2. Opname

  1. Welkom in de Orthopedische kliniek

   De dag van de operatie

   • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose.
   • De operatie duurt 45 tot 90 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.
   • Weer naar huis

    0 tot 1 dag(en) na de operatie

    Afhankelijk van het tijdstip van de operatie, mag u dezelfde dag weer naar huis. Wanneer u pas ’s middags aan de beurt bent, moet u soms een nacht blijven ter controle.

    U mag weer naar huis als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

    • Er zijn geen medisch inhoudelijke bezwaren.
    • U kunt zelfstandig lopen met een loophulpmiddel.
    • U kunt zelfstandig in en uit bed komen.
    • U kunt zelfstandig van en naar het toilet gaan.
    • U kunt traplopen indien nodig.
  2. Revalidatie

   1. Wondspreekuur

    2 weken na de operatie

    Tijdens een afspraak op de polikliniek controleren we of de wond goed herstelt.

   2. Autorijden en fietsen

    4 weken na de operatie

    Meestal kunt u nu al weer lopen zonder krukken, autorijden en fietsen. Doe dit altijd in overleg met uw fysiotherapeut.​

   3. Controle bij de arts

    6 weken na de operatie

    U heeft een controleafspraak bij de afdeling Fysiotherapie van Amphia en bij uw orthopedisch chirurg.

   4. Weer aan het werk

    6 weken na de operatie

    Heeft u licht lichamelijk werk? Dan kunt u waarschijnlijk weer aan het werk. Bij zwaarder werk kan dit 10 tot 12 weken duren.

   5. Beginnen met hardlopen

    8 weken na de operatie

    Meestal kunt u nu weer starten met hardlopen op vlak terrein.​

   6. Controlebezoek

    15 weken na de operatie

    U komt naar de afdeling Fysiotherapie van Amphia en u heeft een controleafspraak bij uw orthopedisch chirurg. Tijdens een aantal hoptesten (of sprongtesten) voert u verschillende sprongen uit. Die geven inzicht in de stabiliteit, kracht, explosiviteit en pijn van het behandelde been ten opzichte van uw andere been.

   7. Controlebezoek

    22 weken na de operatie

    U komt opnieuw naar de afdeling Fysiotherapie van Amphia voor een herhaling van de hoptesten.

   8. Weer sporten

    9 maanden na de operatie

    Meestal kunt u nu uw sport weer hervatten, in overleg met uw fysiotherapeut.

  Vlot geholpen

  Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een gesprek met de medisch specialist, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur.

  Bekijk hier onze wachttijden

  Afspraak maken

  Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

  Maak een afspraak

  Label