Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Kniestand correctie

Kniestand correctie

Door slijtage of beschadiging kan de gladde laag kraakbeen in uw knie aangetast raken. Uiteindelijk kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor wordt het bewegen en belasten van uw knie steeds pijnlijker. Het gaat ook steeds moeizamer. Wanneer de slijtage maar aan één kant zit (meestal de binnenkant), dan kan uw orthopeed een standscorrectie van uw been uitvoeren. 

 

Snel weer op de been

Na 2 weken loopt u weer.
Doordat we de zogenoemde TomoFix-methode gebruiken voor het vastzetten van uw been, kunt u vaak na 2 weken al beginnen met het belasten van uw been. 

Behandeling voor uw knie

Heeft u last van uw knie? Wij bieden verschillende behandelingen aan die u snel weer op de been helpen. In dit overzicht vindt u enkele veel voorkomende behandelingen. Ook als u andere knieklachten hebt, kunt u bij ons terecht. Wij onderzoeken graag wat we voor u kunnen betekenen.

Correctie van de kniestand

Door slijtage of beschadiging kan de gladde laag kraakbeen in uw knie aangetast raken. Hierdoor wordt het bewegen en belasten van uw knie steeds pijnlijker. Wanneer de slijtage maar aan één kant zit, dan kan uw orthopeed een standscorrectie van uw been uitvoeren. Door slijtage of beschadiging kan de gladde laag kraakbeen in uw knie aangetast raken. Uiteindelijk kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor wordt het bewegen en belasten van uw knie steeds pijnlijker. Het gaat ook steeds moeizamer. Wanneer de slijtage maar aan één kant zit (meestal de binnenkant), dan kan uw orthopeed een standscorrectie van uw been uitvoeren. 

Snel weer op de been. Na 2 weken loopt u weer. Doordat we de zogenoemde TomoFix-methode gebruiken voor het vastzetten van uw been, kunt u vaak na 2 weken al beginnen met het belasten van uw been. 

Behandelingen bij een O-been

Heeft u een O-been met slijtage aan de binnenkant van de knie, dan kan de orthopedisch chirurg uw been recht maken of in een lichte X-stand brengen. Hiervoor gebruikt hij een techniek die valgiserende tibiakop-osteotomie heet. Hierbij zaagt hij het bot aan de binnenkant van uw onderbeen in, waarna dat geleidelijk wordt opengesperd. Vervolgens wordt uw onderbeen in de verbeterde stand vastgezet met een titanium plaat en schroeven. Het bot groeit in de nieuwe stand vast in de loop van 6 tot 10 weken. 

Behandeling bij een X-been

Heeft u een X-been met slijtage aan de buitenkant van de knie, dan voert de orthopedisch chirurg de correctie meestal uit in uw bovenbeen. Daarbij neemt hij precies boven de knie een wig uit, waardoor hij uw been recht maakt. Ook hierbij wordt uw been in de nieuwe stand vastgezet met een plaat en schroeven. 

Voor overige betrouwbare informatie over orthopedische aandoeningen en behandelingen adviseren wij de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Meer informatie over de behandeling bij Amphia vindt u in de folder.

Behandelpad

In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.

 1. Voorbereiding

  1. Uw eerste afspraak met uw arts

   20 dagen voor de behandeling

   Uw behandelend arts stelt vast dat u geholpen zou zijn met een standscorrectie van uw been. Hij bespreekt de mogelijke alternatieven met u. Hiervoor zijn vaak wel aanvullende onderzoeken nodig, zoals een beenasmeting. Meestal komt u nog een keer terug voor een tweede afspraak voordat we u kunnen opereren.​

  2. Regel een aantal zaken

   4 dagen voor de operatie

   Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken, uw medicatieoverzicht en eventueel thuiszorg. U krijgt vooraf de nodige informatie.

 2. Opname

  1. Welkom in de Orthopedische kliniek

   De dag van de operatie

   • U wordt ontvangen door een verpleegkundige, die de laatste voorbereidingen treft.
   • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose. 
   • ​De operatie duurt 45 tot 60 minuten. Inclusief de voorbereiding en de nacontrole op de operatiekamer bent u een aantal uren onderweg.
  2. Weer naar huis

   0 tot 2 dagen na de operatie

   • U mag weer naar huis als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

    • Er zijn geen medisch inhoudelijke bezwaren.
    • De pijn is voldoende onder controle.
    • U kunt zelfstandig lopen met een loophulpmiddel.
    • U kunt zelfstandig in en uit bed komen.
    • U kunt zelfstandig van en naar het toilet gaan.
    • U kunt traplopen indien nodig.
 3. Revalidatie

  1. Fysiotherapie

   Direct na de operatie

   U begint zo snel mogelijk met fysiotherapie. Dit bevordert namelijk uw herstel. Het bot van uw been is ingezaagd en heeft tijd nodig om te genezen. De fixatie met de plaat en de schroeven is echter zeer stevig.

  2. Oefenen

   De eerste 2 weken na de operatie

   De eerste 2 weken moet de wond de kans krijgen om te genezen. U mag wel oefenen met het buigen en strekken van uw been, maar u moet nog onbelast lopen met krukken of een rekje.​

  3. Controle van de wond

   2 weken na de operatie

   Tijdens een afspraak op de polikliniek controleren we of de wond goed herstelt.

  4. Lopen met krukken

   2 weken na de operatie

   Wanneer uw orthopeed dit aangeeft, mag u na 2 weken uw been wat meer belasten. Daarbij let u goed op de pijn, zodat u weet hoe ver u kunt gaan. Meestal kunt u na een week of 6 het gebruik van krukken afbouwen.

  5. Weer aan het werk

   2 tot 8 weken na de operatie

   Het moment waarop u weer mag werken, hangt af van het soort werk dat u doet. 

  6. Weer autorijden

   6 weken na de operatie

   Over het algemeen kunt u nu weer autorijden.

  7. Controle

   6 tot 8 weken na de operatie

   U komt naar de Orthopedische kliniek Amphia voor een controle bij de verpleegkundig specialist. We maken een controlefoto van uw knie en u kunt ons vragen stellen. 

  8. Weer normaal lopen

   2 tot 3 maanden na de operatie

   Over het algemeen heeft u 2 tot 3 maanden nodig om weer normaal te kunnen lopen. 

  9. Laatste controle

   6 maanden tot 1 jaar na de operatie

   U heeft een laatste controleafspraak bij uw orthopedisch chirurg.

Voor meer informatie gaat u naar de folderpagina.

Ga naar folderpagina

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een gesprek met de medisch specialist, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur.

Bekijk hier onze wachttijden

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Maak een afspraak

Label