Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Scheefstand van de grote teen (hallux valgus)

Scheefstand van de grote teen (hallux valgus)

Een hallux valgus is een afwijking aan de voet waarbij de grote teen (hallux) scheef staat (valgus). Door de scheefstand ontstaat daar een knobbel (bunion). De huid over deze knobbel kan rood en gevoelig worden door irritatie. Dit veroorzaakt vaak pijnklachten wanneer u strakke schoenen draagt.

Behandelingen

Een scheve grote teen kan op twee manieren behandeld worden:

Conservatief

De conservatieve behandeling richt zich vaak op de schoen en niet op de voet. Zo kunnen uw schoenen worden aangepast, zodat uw voet daar wél in past. Een steunzool kan ervoor zorgen dat de druk vermindert en daardoor neemt de pijn af. Ook viltjes en ringpleisters rondom de knobbel kunnen u helpen.

Operatief

Wanneer een conservatieve behandeling niet voldoende helpt, kunnen we uw voet operatief corrigeren zodat uw voet in een normale schoen past. Of u geopereerd wordt, hangt af van de pijn die u voelt en van de klachten in uw dagelijks leven. Bij een operatie verwijderen we de knobbel en corrigeren we de scheefstand van uw grote teen. Hiervoor bestaan verschillende operatietechnieken. Veelgebruikte methoden in de Orthopedische kliniek Amphia zijn de standscorrecties volgens Chevron, Scarf of Akin. Hierbij wordt het middenvoetsbeentje doorgezaagd, in een betere positie geplaatst en meestal vastgezet met één of meerdere kleine schroefjes. Bij een forse scheefstand moet het gewricht soms worden vastgezet.

Behandelpad

In de Orthopedische kliniek bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.t u uw voet meer belasten.

 1. Voorbereiding

  1. Regel een aantal zaken

   2 weken voor de operatie

   Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en uw medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie.

 2. Opname

  1. Welkom in de Orthopedische kliniek

   Dag van de operatie

   • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose. Vaak combineren we dit met een (lokale) zenuwblokkade in het been zodat u na de operatie nog een paar dagen minder pijn ervaart.
   • De operatie duurt 20 tot 60 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.
   • ​​Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis.
 3. Revalidatie

  1. Nabehandeling

   De eerste 6 weken na de operatie

   Meestal draagt u 6 weken een verbandschoen. U mag uw voet steeds meer belasten. Wij zorgen voor goede pijnstilling.​

  2. Controle van de wond

   2 weken na de operatie

   We bekijken of uw wond goed geneest. Vaak gebruiken we bij de operatie oplosbare hechtingen, die niet verwijderd hoeven te worden.

  3. Weer aan het werk

   2 tot 8 weken na de operatie

   Het moment waarop u weer aan het werk mag, hangt af van het soort werk dat u doet. Wij overleggen dit met u.

  4. Controle

   6 weken na de operatie

   Tijdens deze afspraak controleren wij de genezing van het bot door een röntgenfoto te maken. We beoordelen ook de beweeglijkheid van uw grote teen.

  5. Autorijden en fietsen

   2 maanden na de operatie

   U mag weer deelnemen aan het verkeer zodra dat verantwoord is. Fietsen en autorijden is in het algemeen vanaf 2 maanden na de ingreep weer mogelijk.

  6. Sporten

   3 maanden na de operatie

   Vanaf 3 maanden na de operatie mag u meestal weer starten met sporten. Geleidelijk kunt u uw voet meer belasten.

Voor meer informatie gaat u naar de folderpagina.

Ga naar de folders

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een gesprek met de medisch specialist, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur.

Bekijk hier onze wachttijden

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Maak een afspraak

Label